КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯТ РАЗМЕР КЪНКИ?

Това е едно от най-важните неща при избирането на кънки – веднага след като изберете модела.
Отговор на този и на още няколко важни въпроси.

НИКОГА НЕ КУПУВAЙТЕ КЪНКИ, КОИТО СА ВИ ГОЛЕМИ!

Кънките, както обувките за ски или сноуборд, са пригодени да отвеждат и разпределят натоварването при каране, за да са комфортни и в същото време лесни за управление. Зле подбраният номер кънки води до неправилна позиция на крака в обувката, което пък от своя страна противоречи на горните изисквания.

Повечето кънки, които се предлагат от известните призводители, имат анатомична форма на ботуша. Това означава, че вътрешната форма на обувката следва формата на крака и има конструктивни акценти , грижещи се кракът да е в правилната позиция, за безопасно и удобно каране. Купуването на грешен размер кънки води до дискомфорт, лош контрол и бързо износване на ботуша, подобно на носенето на твърде големи или незавързани обувки.

Детските кънки са произведени с регулируеми размери, докато кънките, отговарящи на определени стилове имат както много малки, така и големи размери, за да задоволят потребителският интерес.

Да купиш по-големи кънки „за всеки случай“ не е от полза.

Та, как да изберем правилният размер? Опитът доказва!

1. Винаги пробвайте двете кънки! Когато се изправите с една кънка, цялата тежест се прехвърля на крака, който не е обут. Това води до погрешо възприятие и неестествено положение.

2. Кънките трябва да са завързани и/или стегнати с щраймерите, ако имат такива. Всички елементи, отговарящи за пристягането си имат роля за правилната позиция на крака в обувката. Само със затегна кънка кракът ще заеме правилна позиция. Незатегнатите кънки може пъвоначално да носят измамно чувство за удобство.

3. След като обуете и двете кънки и ги стегнете, заемете естествената стойка при каране.

  • Коленете леко присвити (по-нисък център на тежестта)
  • Тялото е леко приведено напред
  • Ако в тази позиция петата не се отделя от долната част на кънката и пръстите опират, но без да са свити в предната част, то размерът е правилно подбран.

Разбира се, много хора ще попитат "Как се избират кънки от онлайн магазин?"

В онлайн магазин за кънки Вертиго всяка кънка има таб "Размери" с таблица, в която има детайлна иформация. Трябва да знаете, че съществува разлика между размерите на различните производители и модели. Тази разлика може да достигне до 4-5мм, което би означавало различен номер на избраният ботуш. Трябва да знаете и, че ако измерената дължина на стъпалото попада между два размера от изложените в таблицата, винаги е по-добре да изберете по-малкия размер.

Изборът на определен модел кънки води до разбиране на дизайна и конструкцията им. Различните видове кънки имат ралична конструкция, определена от начина им на употреба.

Избор на твърд ботуш с подвижен чорап.

Твърдият ботуш е направен от пластмаса, композитни материали или въглеродни влакна. В него се поставя подвижния чорап. Подобно на ски обувките, външната форма на ботуша е произведена да поема 2 - 3 номера различни чорапи (liners). Това означава, че за два номера кънки имаме един номер обувка и два номера чорап. Например:

Номера 40 и 41 на Seba FR1 имат еднакъв размер на ботуша, но различен размер на чорапите (liners).

Информацията, за това, коя обувка на кой номер отговаря е много важна, особено за хора, които попадат по размер на стъпалото между два номера. Като пример можем да дадем същата кънка - Seba FR1. За номера 45, 46 и 47 има един и същ размер на ботуша. Когато дължината на стъпалото попада по дължина между 44 и 45 номер, трябва да избираме за този модел дали да е:

  • ботуш 44 номер с чорап 44-ти
  • ботуш 47 и чорап 45-ти номер

По-големият ботуш тежи повече.Грешно е да се смята, че кънките с твърда обувка имат добър съпорт, дори и да са по-големи. Ако имате кънки, които са ви големи , първото нещо, което се разрушава е чорапът, Той се пречупва и разкъсва, като при набирането може да доведе и до травми.

Кънките с мека обувака (с или без чорап) използват твърда основа от пластмаса, която дава стабилност в областта на стъпалото и глезенът. Останалата част на кънката е направена от мек материал, който след пълно затягане на връзките и щраймерите, заема формата на крака. Това само по себе си дава отговор на въпроса, какъв ще е ефекта при каране на кънките ако са разхлабени - неравномерно и неправилно износване и оформяне на ботуша, което би довело най-малкото до дискомфорт при каране.

Този модел прекрасно разпределя натоварването от тялото върху цялата кънка. В същото време, благодарение на използваните материали, охлаждането на вътрешността на кънката е по-добро отколкото на моделите с пластмасова обувка. Слабите страни са малката основа за поемане на ударни натоварвания и съответно предпазват по-малко крака. Това е причината кънките с мека обувка да бъдат избрани с правилно подбран номер. При първоначалното обуване , този модел може да създава усещане , че притиска отпред или отстрани. Това е защото материалът на чорапа още не е оформен по крака. С течение на времето, това ще се промени.

Висококачествените модели от този вид започват да поемат формата на крака след 10-15 минути. При кънките с твърда обувка "оформянето" може да е за по-кратко време. В сучаите , когато кънките са с подвижен чорап е възможно той да се пробва самостоятелно. Това би довело до точна преценка.

Последната група са карбоновите и моделите, изработени от композитни материали. При тези модели, чорапът не е подвижен и е изграден по вътрешната страна на кънката. В повечето случаи, тези кънки отговарят на определени изисквания за стил на каране - speed skating, slalom, freeride и aggressive. Характерно за тях е по-ниското общо тегло, по-голямата твърдост и перфектното пасване по формата на крака. Всичкото това води до по-голям контрол при каране. Кънките от този клас имат най-малък толеранс за деформиране. Размерът при тези кънки трябва да е особено добре подбран, тъй като тяхната форма няма да се промени много , дори и при по-продължително време на експлоатация. Някои модели от този клас се предлагат с термално оформяща се вътрешност - формата се моделира, като се възползва от температурата на крака. Но този фактор не трябва да е определящ при избора на размер. Това подобрява комфорта и управлението.


В обобщение, трябва да обърнете внимание, че не всеки модел ще пасне перфектно на всеки крак. Анатомията на крака, ахилесовото сухожилие, сводът на стъпалото, формата на петата, разположението на пръстите, това са част от факторите , които влияят на усещането при всеки отделен модел. За съжаление, дори точно избраният номер не ви гарантира, че е подходящ за вас, така че, добър съвет би било да пробвате поне два чифта кънки от различни стилове или поне два различни номера.

Когато пазарувате онлайн, помнете, че законът ви дава право да върнете или замените дадена стока в установеният срок.

Използвани материaли: How to choose a size of the skate

Добави коментар

Add your thoughts

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *